Exercicis per a canviar els teus pensaments negatius

Pensaments negatius… com canviar-los?

En aquest article, no parlarem de l'eliminació o evitació dels pensaments negatius, sinó de com transformar aquests pensaments negatius en positius. Sempre existeix un Pla B pels nostres pensaments negatius, de la mateixa manera que existeixen diferents estratègies per evitar els mals estats que aquests pensaments ens poden generar. Pots entrenar-te a iniciar un diàleg amb aquests pensaments negatius, on al final obtinguis beneficis: reforç, benestar, coneixement, alliberament...

És important destacar, que estudis recents sobre els pensaments negatius, així com tenir rondant aquests pensaments al cap constantment, disminueixen i perjudiquen la mateixa salut. Fins i tot un destacat estudi ha conclòs major risc de malaltia cardiovascular en les persones amb tendència a la preocupació.

La tècnica per assolir canviar els pensaments negatius està a aprendre a identificar els pensaments negatius associats al teu malestar, trobar les claus i l'origen d'aquest malestar. I a partir d'aquí, reformular la perspectiva des d'on veus les coses, per a creure que pots pensar d'una manera diferent. Els pensaments són la clau per a afrontar etapes de tristesa, o per a superar dols i pèrdues emocionals.

Des d'aquesta convicció, tan sols ens cal, pensar diferents i en conseqüència sentir-te de manera diferent. I després de tot això, tancant el cercle, pensar realment de manera diferent.


Identificar pensaments negatius i generar pensaments alternatius perquè sorgeixi així el dubte sobre el pensament inicial.

Una de les eines que podem utilitzar, és l'entrenament en reestructuració cognitiva, per a canviar els pensaments negatius i així modificar el malestar emocional; és la de generar pensaments oposats a aquells que et fan sentir malament. Per a això:

  1. El primer pas és augmentar la nostra habilitat de fer-nos conscients de quins pensaments concrets, específics, estan associats als nostres moments de malestar. No podem canviar els nostres pensaments si no els reconeixem.

  2. A continuació, haurem de saber identificar aquest pensament en la seva forma completa. És a dir, que tingui sentit, representi i expliqui la nostra manera de sentir-nos respecte a aquesta situació. Que tinguem la sensació que just aquesta imatge, o aquesta frase, explica de forma molt pròxima com i per què ens sentim així.

  3. El pas següent és generar un pensament oposat a l'inicial (no una mera negació de l'anterior). Sabrem que ho estem fent bé perquè res més generar-ho tindrem la sensació que aquest nou pensament és totalment irreal. Fins i tot pot ser que ens molesti generar un pensament així perquè no ens quadra respecte al que considerem que és la realitat. L'única norma en aquest pas, és que el pensament oposat no sigui una cosa que depengui de factors externs (altres persones, l'atzar, el pas del temps…), sinó que depengui de nosaltres mateixos.

  4. El següent és generar el dubte. Fer un esforç i buscar arguments pels quals, esforçant-nos en la reflexió, podríem defensar davant algú que aquest nou pensament no és tan incert com sembla. És més, que podria ser en part cert. Encara que no ens ho creguem.

  5. Acaba fent-nos conscients que tant el pensament inicial com el pensament oposat, poden ser els dos extrems que definirien el com descrivim una realitat. Dos pols oposats, en els quals no es pot situar la perspectiva més pròxima a l'objectiu, i alhora, també més pròxima als nostres valors (el que esperem de nosaltres i de la nostra vida). Des d'aquí, troba pensaments alternatius que se situïn en aquesta línia que uniria el pensament inicial i el seu oposat, i observar si les nostres sensacions ens indiquen que podríem intentar pensar així.


El canvi dels pensaments negatius et fa sentir millor.

Si és així, segueix per aquest camí que estàs iniciant. Actua durant un temps com si aquest camí fos l’encertat i contrasta el resultat. Tingues en compte que adquirir un nou hàbit és un procés. Tal vegada comences a observar que vas sentint-te millor i que progressivament millora la teva autoconfiança i la teva autoestima.


Previous
Previous

Sí, dic "NO" perquè vull!