Què fa que no ens estimem? (Part II)

En el darrer article, Què fa que no ens estimem? acabava dient que passaria si deixéssim de buscar en els ulls dels altres qui i com volem ser i comencéssim a mirar dins nostre per esbrinar-ho. Doncs bé, està clar que no és un exercici fàcil i més quan no estem gaire entrenats en fer-ho. En el seu dia jo també vaig haver d’indegar i la meva sorpresa va estar, quan vaig descobrir, que moltes de les coses que veia no formaven part del meu ADN, sinó de la construcció de l'ADN dels altres.

Per tal de poder continuar parlant de l'autoestima i saber si ens cal o no millorar-la, m'agradaria fer un petit incís sobre quins són els "ingredients" que la configuren, a fi de poder facilitar el procés d'aprenentatge, creixement i coneixement de nosaltres mateixos. Podem parlar de dos tipus "d'ingredients", aquells de valors i actituds i els de conducta.

Ingredients de valors i actituds:
• L'autoimatge.
• L'autovaloració
• L'autoconfiança
Ingredients de conducta:
• L'autocontrol
• L'autoafirmació
• L'autorealització


Quin significat té cada “ingredient” que conforma l’autoestima? Com millorar-la?

Si em permeteu, faré una breu descripció per veure que vol dir cadascun dels "ingredients" dels que parlem i quina ha de ser la nostra fita per tenir una autoestima "saludable".

  • L'autoimatge

    És la capacitat que tenim de veure'ns a nosaltres mateixos com la persona que realment som, amb les nostres virtuts i els nostres defectes. Si tenim una autoestima saludable, som conscients de les nostres errades i no cerquem ser perfectes. L'autoimatge pot anar variant en funció de les experiències viscudes o de les futures. Habitualment, una baixa o alta autoestima venen associades a l'autoimatge.

    Per tant, la fita per obtenir una autoimatge correcta, està en cerca de l'autoconeixement que ens permeti percebre, de manera equilibrada els aspectes positius i negatius de la nostra personalitat.

  • L'autovaloració

    És la capacitat que tenim de considerar-nos importants per a nosaltres mateixos i pels altres. L'autovaloració es relaciona amb altres aspectes com l'autoacceptació i l'autorespecte. El dret a afirmar les nostres necessitats i carències, a aconseguir els nostres principis morals, a ser feliços, a ser respectables, etc.

    Per tant, la fita per obtenir l'autovaloració és identificar aquells mitjans que ens ajudin a veure'ns a nosaltres mateixos de manera positiva.

  • L'autoconfiança

    És la capacitat que tenim de creure que podem fer bé les coses i sentir-nos segurs en fer-les. Això ens fa sentir còmodes amb la relació amb altres persones, ens permet ser espontanis i reafirma la nostra autoestima. Si creiem amb nosaltres i amb les nostres capacitats per enfrontar els reptes, això ens donarà la motivació necessària per buscar noves oportunitats que ens permeti posar en pràctica les nostres competències.

    Per tant, la fita per obtenir una major autoconfiança està a creure amb nosaltres, amb les nostres capacitats i amb la voluntat de dur-les a terme de manera adequada i gaudir en fer-ho.

  • L'autocontrol

    És la capacitat que tenim de cuidar-nos, controlar-nos i organitzar-nos en la nostra vida. La manca d'autocontrol es pot manifestar en diferents àrees com; la gestió de les emocions, les relacions interpersonals, els hàbits de treball o estudi o de la vida en general, traduint-se en la manca d'organització en pro d'aconseguir els objectius desitjats.

    Per tant, la fita per obtenir un major autocontrol està a adoptar patrons de comportament d'organització i disciplina.

  • L'autoafirmació

    És la capacitat que tenim de ser nosaltres mateixos, de manifestar obertament i amb llibertat els nostres pensaments, desitjos o habilitats i poder prendre decisions amb autonomia i maduresa. Les persones que no s'aprecien prou i valoren poc les seves capacitats i qualitats, amb freqüència s'abstenen de participar o de decidir, a causa del temor que els provoca el fet de poder equivocar-se enfront d'altres persones. Aquest tipus de comportament les condueix a anul·lar-se davant les oportunitats d'expressar les seves opinions i mostrar els seus talents.

    Per tant, la fita per obtenir una major autoafirmació està a trobar formes saludables d'expressar el pensament i les habilitats davant les altres persones de manera autònoma, sense arribar als extrems de sobredependència o autosuficiència exagerades.

  • L'autorealització

    És la capacitat que tenim de desenvolupar les nostres capacitats a fi poder viure una vida satisfactòria de profit i així obtenir els objectius que conformen el nostre projecte vital de vida. És important que les metes siguin significatives i que ens permetin projectar-nos personalment, generant benefici per a nosaltres i pels altres. Per tant, la fita per obtenir una major autorealització és projectar-nos en diferents àrees d'interès, aptitud o compromís que ens resultin significatives.

    Per a aconseguir aquest propòsit és necessari que descobrim què ens dona veritable sentit a la seva vida, que desemvolupem les nostres capacitats i ens plantegem metes que promoguin la realització personal de la nostra existència.


Està clar que, així i tot, millorar la baixa estima que tenim de nosaltres mateixos no és cosa de dos dies. Però si tenim clar quins són els ingredients que la configuren i quins són els que ens manquen, des de la completa objectivitat, podrem anar treballant-hi. Us convido a no tenir por, a mirar-vos al mirall i a endinsar-vos a esbrinar qui sou realment en pro de millorar. Escriviu que veieu de vosaltres mateixos, que heu descobert de nou, com us veuen els altres; amics, familiars, companys de feina, etc., i confronteu totes les descripcions a veure quines us defineixen com a individus i quines projecten una visió desvirtuada de vosaltres. Considereu i avaluau totes les descripcions i si us cal, reviseu de nou els ingredients i el percentatge que us cal per tenir la fórmula de la vostra pròpia AUTOESTIMA!... i ja em dieu.


Next
Next

Ser conscients de l’aquí i ara